Előre a múltba! – ütŐS-ök zenei tehetséggondozása

A Balmazújvárosi Alapfokú Művészeti Iskola az NTP-MOI-15-0050 számú pályázat keretében 60 órás tanórán kívüli, hagyományos tananyagon túlmutató, már működő komplex tehetséggondozó programot szervezett öt kiemelkedően tehetséges ütőszakos növendék számára.
2016. február 17 és június 4 között, heti két alkalommal 2×45 perces foglakozásokat tartott, Sós Tibor tanár úr. A bemelegítő óra után minden alkalommal az előadási darabokra koncentráltak. A tantervi kötöttségek mellett sajnos nem marad idő ezeknek a daraboknak a megtanulására, ezért ez a pályázat nagyon jó lehetőség volt mind a tanulók, mind a pedagógus számára. A kreatív zenei gyakorlatok mellett a fizikai állóképesség gondozására alkalmazható Kovács-módszerrel is megismertettük őket. A Kovács-módszer gyakorlatainak kiválasztásánál a kezük épségének megóvására és erősítésére törekedtünk.

Kovács-módszer a gyakorlatban
Kovács-módszer a gyakorlatban

A kreatív zenei gyakorlatok még inkább felkeltették a gyerekek érdeklődését és segítséget nyújtottak a rögtönzési készség fejlesztéséhez, a figyelem összpontosításához és a társas zenélés gyakorlásához.
A Zene fadarabokra című mű, az egyszerű eszköz, egyszerű ritmus, egyszerű szerkesztési mód, nagyszerű ritmikai játékok sorozatát mutatta be. Ősi, egyszerű hangszer, két fadarab és a legegyszerűbb zenei hangértékek. A zeneszerző egy másik darabjában a tapsé volt a főszerep. W. A. Mozart: Egy kis éji zene’’- című darabjának átirata az „Egy kis asztali zene” asztalok, és fakanalak, egy főzőcskéhez illő konyharuha, egy kis kreatív színészi játék, s máris kész volt a garantált felhőtlen zenei élmény.
Maurer Ágnes Cső zenéjét hordókon, és műanyag csöveken adták elő. A fából készült ütőkhöz képest villanyvezeték csövekkel játszottak, melyeket különböző méretekre vágtak le. Így különböző hangmagasságú csöveket kaptunk. Megszólaltatását a növendékek rendkívül élvezték, mint ahogy a tanár úr Zacsek című darabjában is nagy lelkesedéssel szólaltatták meg a papírzacskókat.

20_NTP_MOI_15_0050
Sós Tibor: Zacsek című művének gyakorlása

A pályázat részét képezte az egy napos koncertlátogatás, melyre február 21-én került sor a Művészetek Palotájában, Budapesten. A koncerten a Talamba ütő együttes műsorát hallgathatták meg a gyerekek, akiknek többsége már hallotta az együttest játszani, de ilyen nagyszabású koncerten még soha nem volt lehetőségük részt venni. A gyönyörű koncertterem és a színpadon lévő ütőhangszerek sokasága, elvarázsolta a növendékeket. A műsor során az együttes bejárta a zene világát térben és időben. A különböző zenei stílusok között otthonosan mozogtak, emellett gyakran alkalmazták a zenei humor eszköztárát is. Sok saját szerzeményt is játszottak, amelyek gyakran idézték a különböző népek zenéjét, a magyar népdaloktól kezdve a balkáni dallamokon át az afrikai ritmusokig. Ezen a koncerten való részvétel a gyerekek számára kellően meghatározó volt ahhoz, hogy a bennük rejlő zenei kreativitást előre mozdítsa. Emlékezetes koncert volt, életre szóló élménnyel.
Iskolánk volt növendéke, Csige Attila előadásán a gyerekek multimédiás eszközök segítségével láthatták, hallhatták a hangszerek funkcióit, szerepeit, megszólaltatási lehetőségeit, az operák cselekményeiben. Mindezeket a hangszereket, zenei részleteket rendkívül érdekes, interaktív előadásban mutatta be. Csige Attila jelenleg a Magyar Állami Operaház Timpani művésze.
A következő mű a STOMP együttes szerzeménye „Bűzlő szemét” címmel a legnagyobb sikert aratta a diákok körében. Az eszköz három nagyméretű kuka volt.

16_NTP_MOI_15_0050
Játék a legújabb „hangszeren”

Hangszíneink pedig a kuka különféle megszólalási felületei: széle, oldala, teteje. Rendkívül érdekes, és a gyerekek számára nagyon élvezetes volt mind a darab, mind pedig a különböző ütőfelületeken való játék.
A próbák rendkívül jó hangulatban, igazi csapatmunkaként zajlottak.